Aronia i borówka czernica są bogate w antocyjany, bioflawonoidy i antyoksydanty. Substancje te dbają o zdrowie układu sercowo-naczyniowego oraz przeciwdziałają procesom utleniania wymiatając wolne rodniki. Duża ilość antyoksydantów w diecie może spowolnić procesy związane z utratą wzroku z powodu zaćmy, jaskry lub degeneracji plamki żółtej. |
Dzika róża zawiera witaminy z grupy B, witaminy A, E , K i C. Dodatkowo roślina ta charakteryzuje się wysoką zawartością karotenoidów, m.in. likopenu czy luteiny oraz wspomnianymi związkami polifenolowymi w tym garbnikami, antocyjanami i flawonoidami np. rutyną. Oprócz tego dzika róża zawiera również: cukry, pektyny, olejek eteryczny, kwasy organiczne, foliany oraz sole mineralne takie jak sole wapnia, potasu, magnezu, krzemu oraz żelazo. Luteina zawarta w surowcu ulega podobnym przemianom jak lipidy. Trafia przede wszystkim do naszych oczu, a mianowicie do ich soczewek oraz tak zwanej plamki żółtej – niezwykle ważne miejsca w siatkówce oka. Plamka żółta znajduje się w tylnej i centralnej części siatkówki, odpowiada m.in za ostrość widzenia, widzenie centralne oraz widzenie w wysokiej rozdzielczości. To właśnie w plamce żółtej najgęściej rozmieszczone są światłoczułe receptory siatkówki, czopki. Obecność ksantofili (czyli luteiny i zeaksantyny) w plamce żółtej ma znaczenie dla siatkówki oka ze względu na rolę ochronną przed wolnymi rodnikami. Barwniki te chronią oko przed szkodliwym wpływem światła, szczególnie niebieskiego, które działa destrukcyjnie na wzrok. |
Świetlik w medycynie tradycyjnej był skutecznie stosowany w leczeniu schorzeń oczu, takich jak zapalenie spojówek, jęczmień itp. Świetlik posiada także udokumentowane działanie obniżające glikemię co może mieć potencjał w leczeniu cukrzycy a także łagodzeniu jej powikłań takich jak retinopatia cukrzycowa, której efektem jest uszkodzenie naczyń krwionośnych siatkówki oka i pogorszenie wzroku. Potrzeba jednak dalszych badań aby poznać szczegółowe mechanizmy i potencjał działania rośliny. (1) |
Bławatek zawiera cyjaninę, która podczas suszenia rozpada się do cyjanidyny. Jest to pochodna antocyjanów, dzięki której surowiec wykazuje działanie przeciwzapalne oraz zmniejszające przepuszczalność ścian naczyń włosowatych. Antocyjany obecne w bławatku polepszają ukrwienie w obrębie tęczówki oka i tym sposobem wpływają pozytywnie na ostrość widzenia (szczególnie w trudnych warunkach oświetleniowych). |
Spirulina posiada dużą ilość białka oraz witamin (m.in. A, C, E, B1, B2, B3, B6, B7 i B9), a także minerały takie jak: cynk, żelazo, magnez, sód, fosfor, wapń, czy jod. Oprócz tego – posiada też w swoim składzie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (między innymi kwas gamma-linolenowy), chlorofil, zeaksantynę, luteinę, jak również fikocyjaninę. Pozwala wyrównać niedobory witaminowo-mineralne. Substancje te przyspieszają regenerację tkanek oraz pomaga organizmowi walczyć z alergią. |
Badania dowodzą, że spirulina może służyć jako źródło dobrze przyswajalnej zeaksantyny, która jest jednym z głównych ksantofili (obok luteiny) w plamce żółtej oka. Już jednorazowa dawka algi, rzędu 4-5 g, może zwiększyć stężenie zeaksantyny w surowicy krwi z 0.06 do 0.12 μmol/l. Ma to duże znaczenie w profilaktyce chorób oczu, ponieważ zeaksantyna redukuje ryzyko wystąpienia zaćmy, ale też związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej (2) |
Aksamitka – przemysł farmaceutyczny pozyskuje z niej luteinę do produkcji tabletek i kapsułek na poprawę ostrości wzroku, zapobiegającym zwyrodnieniu plamki żółtej. Luteina i zeaksantyna są jedynymi barwnikami z grupy karotenoidów, obecnymi w plamce żółtej oka. Stanowią naturalny filtr, znacznie osłabiający niekorzystne działanie światła dzięki żółtej barwie, absorbują głównie fale światła niebieskiego, najbardziej szkodliwe dla siatkówki. |
Produkt ceniony za: |
Działanie od środka a nie od zewnątrz |
|
|
(1) http://www.czytelniamedyczna.pl/4656,ziele-swietlika-dzialanie-i-zastosowanie-lecznicze-stan-badan.html |
|
(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22313576/ |