CZERWONA HERBATA – Rooibos tea

Czerwona herbata to herbata ziołowa, pochodzi ze sfermentowanych liści krzewu Aspalathus linearis. Często porównywana jest do herbaty hibiskusowej i yerby mate. Jej smak porównywany jest do nuty karmelu oraz wanilii.

Czerwona herbata – zastosowanie

Czerwona herbata nie dość, że ma znakomity smak, to jeszcze pomaga zachować zdrowie. Zawiera niezbędne minerały żelazo, wapń , cynk, magnez i kwas alfa-hydroksylowy. Działa przeciwbólowo, przeciwutleniająco, pomaga w odchudzaniu i budowaniu mięśni oraz poprawia wygląd skóry.

Właściwości czerwonej herbaty

Rooibos nie posiada kofeiny, dzięki czemu zapobiega pobudliwości, problemy ze snem czy lękiem, a nawet kołataniem serca. Przeciwutleniacze zawarte w czerwonej herbacie powstrzymują wolne rodniki  przed uszkodzeniem komórek, wpływać na zdrowie serca poprzez pozytywny wpływ na ciśnienie krwi. Korzystnie obniża cholesterol LDL, a podnosi cholesterol HDL.

Korzyści z picia czerwonej herbaty

  • Suchość w okolicach oczu i ust
  • Alergie
  • Zdrowe kości
  • Ochrona jajników
  • Zwiększenie ilości plemników
  • Gojenie ran

Herbata czerwona zawiera związki aktywne  w postaci alkaloidów purynowych, związków polifenolowych, aminokwasów, witamin oraz mikroelementów. Szczególne znaczenie mają związki fenolowe, tj. flawonoidy, w tym katechiny oraz garbniki, które wykazują silne działanie przeciwutleniające.

Źródło

https://www.healthline.com/nutrition/rooibos-tea-benefits

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-143/rooibos

Treści zamieszczone na stronie Internetowej mają charakter informacyjny lub reklamowy i nie mogą być traktowane jako forma doradztwa, konsultacji czy rekomendacji oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia, nie mogą zastępować też konsultacji lekarskiej bądź farmaceutycznej. Informacje na temat produktów zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.