Liść babki lancetowatej Plantaginis lanceolate folium
Chyba każdy urodzony w latach 70-80 wie jak wygląda babka lancetowata oraz przykładał ją nie jeden raz na stłuczone lub zdarte kolano.
Mimo że uważana jest za chwast, babka ma jadalne liście oraz nasiona.
Składniki czynne babki lancetowatej:
- związki glikozydów irydoidowych (aukubinę, katalpol),
- związki śluzowe,
- fenolokwasy,
- garbniki,
- flawonoidy ( 7-glukozyd apigeniny, luteolinę i skutelareinę ),
- związki krzemowe,
- fenyloetanoidowych,
- polisacharydy,
- związki garbnikowe,
- związki ksantofili.
Działanie substancji aktywnych babki lancetowatej :
- Glikozydy irydoidowe działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, śluzy – osłaniająco, fenolokwasy i flawonoidy – przeciwwirusowo, polisacharydy – słabo immunostymulująco.
- Aukubina posiada właściwości osłaniające wątrobę , przeciwzapalne, spazmolityczne, antywirusowe, przeciwstresowe.
- Garbniki łagodzą podrażnienia, zmniejszają uczucie swędzenia i pieczenia, działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie, przeciwalergicznie. Działają ściągająco na błony śluzowe zapobiegając mikro krwawieniom przewodu pokarmowego oraz wspomagają oczyszczanie dróg oddechowych. Walczą z nadmierną potliwością i pielęgnują skórę.
- Flawonoidy mają właściwości antyutleniające, przeciwzapalne, detoksykujące, antyseptyczne. Regulują pracę serca i poziom cholesterolu.
- Werbaskozyd charakteryzuje się właściwościami antyhepatoksycznymi, przeciwzapalnymi, antyhypertensywnymi, spazmolitycznymi, antywirusowymi, immunosuppresywnymi .
Działanie babki lancetowatej udowodnione naukowo: przeciwbakteryjne, przeciwzapalne miejscowo i ogólnie, immunostymulujące (jednak nie do końca, bowiem hamuje równocześnie niektóre procesy autoimmunologiczne). Babka zawiera inhibitory 5-lipooksygenazy, kinazy proteinowej C, hamuje produkcję śródnabłonkowego (międzykomórkowego) czynnika adhezji komórek ICAM-1, przez co hamuje procesy diapedezy (migracji krwinek białych do przestrzeni poza naczyniowych), stan zapalny i niektóre wysięki. Poprzez hamowanie produkcji ICAM-1 – składniki babki utrudniają szerzenie się infekcji rhinowirusowych. Babka może również w ten sposób hamować objawy alergiczne, np. w przebiegu pyłkowicy.
Z babki lancetowatej możemy przyrządzić napar, nalewkę, intrakt, wino, sok, ziołomiód i macerat. W kraju i za granicą są dostępne gotowe preparaty z liści babki (sok, syrop, intrakt, tabletki). W sklepach zielarskich jest również liść babki lancetowatej.
Oficjalnie liść babki lancetowatej jest używany w wspomaganiu zapalenia gardła i oskrzeli, przeziębienia, kataru nosa na tle infekcji wirusowej oraz alergii. Łagodzi kaszel, szczególnie w syropach; podrażnienia gardła.
Źródła:
luteolina i apigenina wykazują silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Luteolina stanowi ochronę dla naszego mózgu oraz zdrowia mentalnego poprzez hamowanie aktywacji mikrogleju.
Śluzowe polisacharydy działają immunostymulująco i osłaniająco. Ułatwiają wykrztuszanie wydzieliny z dróg oddechowych oraz działają osłaniająco na żołądek.