Aronia i borówka czernica są bogate w antocyjany, bioflawonoidy i antyoksydanty. Substancje te dbają o zdrowie układu sercowo-naczyniowego oraz przeciwdziałają procesom utleniania wymiatając wolne rodniki. Duża ilość antyoksydantów w diecie może spowolnić procesy związane z utratą wzroku z powodu zaćmy, jaskry lub degeneracji plamki żółtej.
Dzika róża zawiera witaminy z grupy B, witaminy A, E , K i C. Dodatkowo roślina ta charakteryzuje się wysoką zawartością karotenoidów, m.in. likopenu czy luteiny oraz wspomnianymi związkami polifenolowymi w tym garbnikami, antocyjanami i flawonoidami np. rutyną. Oprócz tego dzika róża zawiera również: cukry, pektyny, olejek eteryczny, kwasy organiczne, foliany oraz sole mineralne takie jak sole wapnia, potasu, magnezu, krzemu oraz żelazo. Luteina zawarta w surowcu ulega podobnym przemianom jak lipidy. Trafia przede wszystkim do naszych oczu, a mianowicie do ich soczewek oraz tak zwanej plamki żółtej – niezwykle ważne miejsca w siatkówce oka. Plamka żółta znajduje się w tylnej i centralnej części siatkówki, odpowiada m.in za ostrość widzenia, widzenie centralne oraz widzenie w wysokiej rozdzielczości. To właśnie w plamce żółtej najgęściej rozmieszczone są światłoczułe receptory siatkówki, czopki. Obecność ksantofili (czyli luteiny i zeaksantyny) w plamce żółtej ma znaczenie dla siatkówki oka ze względu na rolę ochronną przed wolnymi rodnikami. Barwniki te chronią oko przed szkodliwym wpływem światła, szczególnie niebieskiego, które działa destrukcyjnie na wzrok.
Świetlik w medycynie tradycyjnej był skutecznie stosowany w leczeniu schorzeń oczu, takich jak zapalenie spojówek, jęczmień itp. Świetlik posiada także udokumentowane działanie obniżające glikemię co może mieć potencjał w leczeniu cukrzycy a także łagodzeniu jej powikłań takich jak retinopatia cukrzycowa, której efektem jest uszkodzenie naczyń krwionośnych siatkówki oka i pogorszenie wzroku. Potrzeba jednak dalszych badań aby poznać szczegółowe mechanizmy i potencjał działania rośliny. (1)
Bławatek zawiera cyjaninę, która podczas suszenia rozpada się do cyjanidyny. Jest to pochodna antocyjanów, dzięki której surowiec wykazuje działanie przeciwzapalne oraz zmniejszające przepuszczalność ścian naczyń włosowatych. Antocyjany obecne w bławatku polepszają ukrwienie w obrębie tęczówki oka i tym sposobem wpływają pozytywnie na ostrość widzenia (szczególnie w trudnych warunkach oświetleniowych).
Spirulina posiada dużą ilość białka oraz witamin (m.in. A, C, E, B1, B2, B3, B6, B7 i B9), a także minerały takie jak: cynk, żelazo, magnez, sód, fosfor, wapń, czy jod. Oprócz tego – posiada też w swoim składzie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (między innymi kwas gamma-linolenowy), chlorofil, zeaksantynę, luteinę, jak również fikocyjaninę. Pozwala wyrównać niedobory witaminowo-mineralne. Substancje te przyspieszają regenerację tkanek oraz pomaga organizmowi walczyć z alergią.
Badania dowodzą, że spirulina może służyć jako źródło dobrze przyswajalnej zeaksantyny, która jest jednym z głównych ksantofili (obok luteiny) w plamce żółtej oka. Już jednorazowa dawka algi, rzędu 4-5 g, może zwiększyć stężenie zeaksantyny w surowicy krwi z 0.06 do 0.12 μmol/l. Ma to duże znaczenie w profilaktyce chorób oczu, ponieważ zeaksantyna redukuje ryzyko wystąpienia zaćmy, ale też związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej (2)
Aksamitka – przemysł farmaceutyczny pozyskuje z niej luteinę do produkcji tabletek i kapsułek na poprawę ostrości wzroku, zapobiegającym zwyrodnieniu plamki żółtej. Luteina i zeaksantyna są jedynymi barwnikami z grupy karotenoidów, obecnymi w plamce żółtej oka. Stanowią naturalny filtr, znacznie osłabiający niekorzystne działanie światła dzięki żółtej barwie, absorbują głównie fale światła niebieskiego, najbardziej szkodliwe dla siatkówki.
Produkt ceniony za:
Działanie od środka a nie od zewnątrz
(1) http://www.czytelniamedyczna.pl/4656,ziele-swietlika-dzialanie-i-zastosowanie-lecznicze-stan-badan.html
(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22313576/