Nieprzyjemne objawy, jakie rozwijają się wraz z infekcją błony śluzowej żołądka i dwunastnicy wywołaną Helicobacter Pylori, można łagodzić. Skoro ogniskiem zapalnym są organy odpowiedzialne za trawienie, nie może być lepszego sposobu wspierającego leczenie niż odpowiednio skomponowana dieta. Po jakie produkty spożywcze sięgać podczas kuracji? Czego unikać? Radzimy w tym artykule.

Ogólne zasady dla diety przy leczeniu Helicobacter Pylori

O tym, że pożywienie może działać leczniczo (lub wręcz przeciwnie) wiadomo nie od dziś. Silne właściwości bakteriostatyczne i przeciwzapalne czosnku, cebuli i innych roślin potwierdzono badaniami. Oddziaływanie przy pomocy naturalnych substancji leczniczych zawartych w jedzeniu to najbezpieczniejsza terapia. Warto potraktować ją poważnie i ściśle stosować się do reguł, jakie zakłada taka dieta. Pamiętaj jednak, aby nigdy nie rezygnować z kuracji antybiotykami ani nie przerywać jej bez porozumienia z lekarzem.

Tradycyjne leczenie zapalenia wywołanego szczepem Helicobacter Pylori oparte jest na antybiotykach. Jednak taka kuracja ma zarówno pozytywne, jak i negatywne efekty.  Jest ona potrzebna i skuteczna, ale  wraz z eliminacją „wroga” mocno uszczupla także zasoby tzw. dobrych bakterii, pełniących istotną funkcję w chronieniu organizmu przed chorobami. Żeby skrócić antybiotykoterapię i wesprzeć naturalną odporność poleca się włączenie do swojej diety pewnych konkretnych produktów spożywczych. Odpowiedni plan żywienia pozwala także uderzyć w te szczepy, które uodporniły się na działanie środków farmakologicznych. Niestety mikroby nieustannie mutują i przestają reagować na niektóre leki.

Co jeść, a czego unikać?

Jedzenie dostosowane do potrzeb kuracji wesprze eliminację bakterii z organizmu. Złagodzi ono także współwystępujące objawy dyspeptyczne, takie jak uczucie ciężkości po posiłku, mdłości, ból brzucha i zgaga.

Jedną z głównych zasad żywienia podczas leczenia zakażenia Helicobacter Pylori jest regularne spożywanie posiłków. Należy pamiętać, żeby ani nie głodować, ani zbytnio się nie przejadać. W obu sytuacjach żołądek wytwarza większe ilości kwasu, co sprzyja rozwojowi infekcji. Optymalnym rozwiązaniem jest spożywanie niewielkich ilości jedzenia w odstępach około 2–3 godzin. Specjaliści odradzają także jedzenie w pośpiechu. Ważne, aby ułatwić sobie trawienie, w czym pomoże dokładne rozdrobnienie pożywienia już na etapie gryzienia. Śniadanie jedz zaraz po przebudzeniu, a ostatni posiłek około 2 godziny przed spaniem. Ponadto unikaj:

  • potraw smażonych,
  • mocnych wywarów mięsnych i warzywnych,
  • napoi gazowanych,
  • papierosów,
  • mocnej herbaty i kawy,
  • słodyczy,
  • ostrych przypraw,
  • roślin strączkowych (oraz innych wzdymających).

Pośród produktów, które wspomagają walkę z zapaleniem żołądka i dwunastnicy, należy wymienić:

  • czosnek,
  • orzechy włoskie,
  • brokuły oraz ich kiełki (bakteriobójczo działają zawarte w nich: sulforafan i izotiocyjanian),
  • ryby (gotowane lub z piekarnika),
  • zieloną herbatę,
  • chudy drób,
  • siemię lniane,
  • owoce jagodowe (maliny, jagody, truskawki, jeżyny, żurawina i borówki),
  • jajka,
  • masło,
  • jogurty i kefiry (najlepiej bez cukru),
  • przyprawy i zioła.

Jedzenie dostosowane do potrzeb kuracji wesprze eliminację bakterii z organizmu. Złagodzi ono także współwystępujące objawy dyspeptyczne, takie jak: uczucie ciężkości po posiłku, mdłości, ból brzucha i zgaga.

 

Dieta, zioła i suplementy – sposoby na skuteczną walkę z bakterią

Niezwykle istotne w diecie są zioła i przyprawy. Zawarte w nich olejki eteryczne blokują wzrost Helicobacter oraz sprzyjają procesom leczniczym. Do swojej codziennej diety włącz:

  • korzeń imbiru, bazylię, kardamon, oregano, kminek, cząber, majeranek,
  • napary z: babki lancetowatej, ogórecznika lekarskiego, szałwii, mięty, lebiodki.

Na rynku dostępne są specjalne mieszanki ziół. W ich skład wchodzą rośliny wykazujące największą skuteczność w walce z infekcją żołądka i dwunastnicy, wywołaną przez ten szczep bakterii. Aby wesprzeć kurację, wystarczy dwa razy dziennie wypijać ciepły, ziołowy napar. Podczas terapii antybiotykami należy pamiętać o stosowaniu probiotyku. Odkryto, że dwa szczepy szczególnie wspierają leczenie: Sacharomyces boulardii i Lactobacillus GG. Suplementacja tzw. dobrymi bakteriami złagodzi także nieprzyjemne objawy zapalenia.

Przykładowy jadłospis w diecie leczącej zapalenie żołądka i dwunastnicy

Dobra dieta podczas leczenia Helicobacter Pylori nie musi oznaczać większych nakładów czasowych. Dozwolonych i wskazanych produktów jest na tyle dużo, że swobodnie przygotujesz z nich pożywny posiłek o każdej porze dnia. Poniżej przedstawiamy przykładowe menu:

Rodzaj posiłku Menu
Śniadanie jajko na miękko, czerstwe pieczywo pszenne z cienką warstwą masła i chudą wędliną z indyka, surówka z sałaty i pomidora, skropiona oliwą z oliwek, napar z mieszanki ziołowej.
II Śniadanie jogurt naturalny z rozgniecionym bananem oraz kilkoma suszonymi owocami żurawiny,
Obiad zupa krem z pomidorów, ryba na parze, gotowane ziemniaki i brokuł, sok żurawinowy,
Podwieczorek ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem (bez cukru),
Kolacja czerstwy chleb pszenny z cienką warstwą masła, biały twaróg, kiełki brokuła, wybrane warzywo do kanapek. napar z mieszanki ziołowej.

Podsumowanie

Liczne badania pozwoliły odkryć, na co wrażliwa jest Helicobacter Pylori. Skorzystaj z tej wiedzy i popraw swoje samopoczucie zwykłymi codziennymi czynnościami, jakimi są przygotowywanie i spożywaniu posiłków. Regularnie stosowana i ściśle przestrzegana dieta potrafi zdziałać naprawdę dużo. Swoje dania komponuj starannie, pij zioła, i uzupełniaj florę bakteryjną, a Twoja infekcja ma szansę wyleczyć się szybciej niż myślisz.

Warto po pełnym powrocie do zdrowia stosować dietę jeszcze przez jakiś czas. Po jej zakończeniu dobrze jest zastanowić się, jak poprawić swoje menu, aby zapobiegać infekcjom tego typu w przyszłości. Wspieraj swoje zdrowie, dokonując codziennych wyborów. Dbaj o właściwe odżywianie, ruch i wypoczynek, które wspierają odporność organizmu.