Krzew o wysokości do 3 m, czasami pnącze o wysokości do 12 m. Owoc dzikiej róży, nazywany również dziką różą jest bogaty w witaminę C.
Dzika Róża Przeciwskazania i zagrożenia:
Dzika róża jest bezpieczna dla dorosłych, gdy jest przyjmowana doustnie. Dzika róża może powodować pewne skutki uboczne, takie jak nudności, wymioty, biegunka, zaparcia, zgaga, skurcze żołądka, zmęczenie, ból głowy, niezdolność do snu i inne.
Ciąża i karmienie piersią
Nie ma wystarczającej ilości wiarygodnych informacji na temat bezpieczeństwa przyjmowania przez usta owoców róży jako leku podczas ciąży lub karmienia piersią. Unikaj używania ilości większych niż te znajdujące się w żywności. Nie ma również wystarczającej ilości wiarygodnych informacji na temat bezpieczeństwa owoców dzikiej róży po nałożeniu na skórę podczas ciąży lub karmienia piersią.
Cukrzyca
witamina C w owocach róży może wpływać na kontrolę cukrzycy, ale nie wszyscy eksperci zgadzają się z tym.
Niedobór dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej (niedobór G6PD): Duże ilości witaminy C w owocach róży mogą zwiększać ryzyko powikłań.
Kamienie nerkowe
Duże ilości witaminy C w biodrze różanym mogą zwiększyć szansę na urodzenie kamieni nerkowych.
Zaburzenia związane z żelazem, takie jak hemochromatoza, talasemia lub niedokrwistość
należy zachować ostrożność, jeśli występuje którykolwiek z tych stanów. Witamina C w owocach róży może zwiększyć wchłanianie żelaza, co może pogorszyć stan zdrowia.
Zawał serca (zawał mięśnia sercowego)
Dzika róża zawiera rugosynę E. Rugosin E może powodować zakrzepy krwi. Jeśli miałeś atak serca, branie róży może zwiększyć ryzyko zakrzepów krwi lub innego zawału serca.
Udar
Dzika róża zawiera rugosinę E. Rugosin E może powodować zakrzepy krwi. Jeśli miałeś udar mózgu, branie róży może zwiększyć ryzyko powstania zakrzepów krwi lub kolejnego udaru.
Zakrzepy krwi w nogach (zakrzepica żył głębokich) lub płuca (zator płucny)
Dzika róża zawiera rugosynę E. Rugosin E może powodować zakrzepy krwi. Jeśli wcześniej miałeś zakrzepy krwi w nogach lub płucach, wzięcie różanego kwiatu może zwiększyć szansę na kolejny skrzep.
Dzika Róża – ogólny opis
Owoce dzikiej róży zawierają witaminy A.B, D, E i C (około 20-60 razy więcej witaminy C niż pomarańcze, waga do wagi); flawonoidy; garbniki; cukry; kwasy; pektyna; karotenoidy (likopen). Posiadają działanie przeciwutleniające, ściągające, przeciwwirusowe, moczopędne.
[ux_products tags=”2898″]
Dzika róża – ciekawostki
Dzika róża a nowotwory i inne choroby przewlekłe
Według jednego z badań ekstrakt z dzikiej róży zmniejszył wzrost i migrację komórek raka piersi. W badaniu najwyższe stężenia ekstraktu z owoców róży zmniejszyły migrację komórek raka piersi nawet o 45 procent. Wyciąg z owoców zapobiegał również nowotworowemu wzrostowi w mózgu, miejscu, w którym komórki raka piersi mają tendencję do rozprzestrzeniania się.
Według hiszpańskiego badania, owoce róży mogą być aktywnymi składnikami diet funkcjonalnych, które mogą pomóc w zapobieganiu rakowi jelita grubego. Owoc ma również działanie przeciwzapalne, które przyczynia się to do jego właściwości przeciwnowotworowych. Owoce dzikiej róży zawierają pewne związki bioaktywne, takie jak fenole, kwas askorbinowy (witamina C), beta-karoten, garbniki i pektyny – które pomagają ograniczyć stres oksydacyjny, który w przeciwnym razie może prowadzić do raka.
W japońskim badaniu podkreślono również skuteczność owocu w tłumieniu zapalenia i wynikającej z niego proliferacji komórek nowotworowych. Jeden główny flawonoid w dzikiej róży, zwany tilirozydem, posiada działanie przeciwzapalne. Chociaż ekstrakt z owoców róży jest bezpieczny, należy pamiętać o jednej rzeczy – pacjenci, którzy biorą owoc róży wraz z lekami, muszą zachować szczególną ostrożność.
Owoce dzikiej róży zawierają również inne aktywne związki zwane karotenoidami, o których wiadomo, że spowalniają ekspansję pewnych postaci nowotworu. Odkryto również, że ekstrakt z dzikiej róży zapobiega zapaleniu nabłonka, które może być spowodowane przez radioterapię u pacjentów z rakiem głowy i szyi. Zaobserwowano również, że owoce zatrzymują, a nawet odwracają wzrost niektórych nowotworów.
Dzikie owoce róży zawierają również likopen (związek, który nadaje im czerwony kolor). Likopen jest popularny ze względu na swoją aktywność przeciwnowotworową. Pobudza komunikację między komórkami, których uszkodzenie prowadzi do wzrostu guzów nowotworowych.
Obniża cholesterol
Regularne spożywanie ekstraktu z owoców róży wiąże się z obniżeniem poziomu cholesterolu. Owoce są szczególnie skuteczne u pacjentów otyłych – pacjenci, którzy spożywali napój z proszku z owoców róży codziennie przez sześć tygodni, odnotowali znaczny spadek całkowitego poziomu cholesterolu we krwi aż o 5 procent. Ten spadek może nawet zmniejszyć ryzyko chorób serca o 17 procent. Dzika róża może być również stosowana jako bezpieczna alternatywa dla leków przeciwcholesterolowych (takich jak statyny), które mogą mieć skutki uboczne.
Dodatkowe korzyści witaminy C
Owoce dzikiej róży są tak pełne witaminy C, że składnik odżywczy zasługuje na szczególną uwagę. A tak przy okazji, czy wiesz, że owoc zawiera 60 razy więcej witaminy C niż pomarańczowy?
Jedną z głównych korzyści witaminy C jest produkcja kolagenu. Kolagen to białko, które tworzy tkankę łączną w organizmie. Witamina leczy również stany zapalne i poprawia odporność. Zapobiega szkorbutowi, chorobie, która może powodować osłabienie mięśni, bóle stawów, wysypki i utratę zębów.
Witamina C w owocach róży pomaga również utrzymać zdrowie naczyń krwionośnych. Ze względu na wysoki poziom tej witaminy nawet plemiona Indian amerykańskich używały herbaty z owoców do leczenia dolegliwości oddechowych.
Witamina C w róży pomaga również lepiej wchłaniać żelazo. Żelazo ma kilka zalet, z których główną jest zapobieganie anemii i utrzymywanie zdrowej krwi. I tak, witamina C leczy i zapobiega objawom przeziębienia i grypy. Więc nie musisz się martwić, nawet jeśli pory roku się zmieniają.
Pomaga zapobiegać reumatoidalnym zapaleniom stawów
W jednym badaniu pacjenci, którzy otrzymywali różę, wykazywali większą poprawę w stanach artretycznych. W innym badaniu przeprowadzonym w 2008 r. Proszek z owoców róży zmniejszył ból bioder, stawów i kolan o około jedną trzecią. Badanie przeprowadzono na 300 pacjentach z chorobą zwyrodnieniową stawów.
Owoce dzikiej róży zawierają również kwas tłuszczowy GOPO, który, jak eksperci, jest roślinną wersją oleju rybiego. A GOPO może być jednym z czynników wpływających na właściwości przeciw artretyczne owoców. Stwierdzono, że tabletki ekstraktu z owoców róży zmniejszają ból artretyczny nawet o 90 procent. W rzeczywistości jeden popularny lek artretyczny LitoZin jest wytwarzany z przetworzonych rozdrobnionych owoców dzikiej róży.
Inną ważną cechą dotyczącą dzikiej róży (w odniesieniu do leczenia objawów zapalenia stawów) jest to, że nie mają one działania wrzodotwórczego, jak niektóre inne leki.
Może pomóc w leczeniu cukrzycy
Niektóre badania na zwierzętach wskazują, że regularne spożywanie 40 gramów proszku z owoców róży może obniżyć poziom cukru we krwi i pomóc w leczeniu cukrzycy. Myszy indukowane proszkiem z owoców róży wykazały lepszą tolerancję glukozy niż myszy, które nie były – a to wskazuje na podobną możliwość u ludzi.
Dobre dla serca
W jednym z badań przeprowadzonych przez szwedzki Departament Eksperymentalnych Nauk Medycznych stwierdzono, że spożycie proszku z owoców róży znacznie zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Flawonoidy i przeciwutleniacze w owocach róży chronią organizm przed chorobami serca.
Zmniejsza stany zapalne
Zgodnie z jednym badaniem w Danii regularne spożywanie owoców dzikiej róży może zmniejszyć poziom białka C-reaktywnego, substancji wytwarzanej przez wątrobę, która zwiększa stężenie wraz ze wzrostem stanu zapalnego.
Ponadto niektóre badania wskazują, że przeciwzapalne właściwości owoców dzikiej róży przypisuje się ich nasionom, a nie ich skorupie. Przeciwzapalne właściwości owoców róży pomagają również zapobiegać erozji chrząstki.
Pomoc w trawieniu
Jak donosi Uniwersytet Michigan, skóra owoców róży może pomóc w zapobieganiu bólom żołądka i leczeniu innych problemów trawiennych.
Reguluje ciśnienie krwi
Według jednego z raportów Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych spożycie owoców róży może spowodować znaczne obniżenie poziomu ciśnienia krwi.