Encyklopedia ziół

Głóg rośnie na terenie Azji, Europy oraz północnej Afryki. Najczęściej można go spotkać na obszarach górzystych, a także przy drogach, na polanach, w lasach i zaroślach. Występuje często w Polsce, ma postać krzewu, który może osiągać wysokość nawet do 8 metrów, dlatego przez wiele osób może być mylony z drzewami.
Istotną informacją jest to, że występuje około 200 gatunków głogu, jednak tylko dwa wykazują właściwości prozdrowotne dla człowieka. Jest to odmiana dwuszyjkowa i jednoszyjkowa.
Czerwone owoce, zbierane zazwyczaj we wrześniu, są cenione za działanie lecznice. Ponieważ jednak głóg jest bardzo wytrzymały i odporny na niekorzystne warunki atmosferyczne, można go uprawiać nie tylko w celach zdrowotnych, ale również ozdobnych.

Wartości odżywcze owoców głogu suszonego

Głóg zawiera w sobie fenolokwasy, aminy, fitosterole, garbniki, witaminę C i z grupy B, pektyny i sole mineralne. W owocach głogu jest także witamina A, E i alkohol cukrowy, jak również karotenoidy i fitosterole. Bogactwo jego wartości odżywczych powinny docenić osoby szukające produktów z bogactwem wapnia, żelazu, potasu czy selenu.

Średnia zawartość wartości odżywczychw 100 g
Wartość energetyczna230 kcal
Błonnik Białko50 g
Węglowodany19,2 g
w tym cukry6 g
Białko3,6 g
Tłuszcz1,6 g

Wpływ owoców głogu na zdrowie

Owoce tej rośliny zawierają w swoim składzie flawonoidy oraz ich pochodne – puryny, czyli związki, które wnikają do naczyń wieńcowych serca i je rozszerzają. Dzięki temu serce dostaję odpowiednią dawkę tlenu, pracuje prawidłowo i wydajnie. Co więcej, wskutek prawidłowego rozszerzania naczyń krwionośnych normuje się obieg krwi, a dzięki procyjanidom ciśnienie krwi jest na właściwym poziomie. Roślina ta ma także bardzo korzystny wpływ na naczynia krwionośne w mózgu oraz w kończynach.
Wymienione wyżej związki flawonoidowe wykazują działanie również rozkurczowe na mięśnie gładkie jelit, dróg moczowych oraz macicy. Warto, żeby owoce głogu stosowały kobiety. 

Ponadto owoce głogu wykazują również takie właściwości:

  • antyoksydacyjne – wsparcie organizmu w usuwaniu wolnych rodników mających wpływ na procesy starzenia się komórek,
  • wspomaganie funkcjonowania układu pokarmowego dzięki dostarczaniu organizmowi dawki błonnika,
  • utrzymanie dobrej pamięci,
  • wsparcie organizmu w utrzymaniu prawidłowego poziomu pierwiastków w organizmie dzięki zawartości witaminy C,
  • utrzymujące prawidłowe trawienie i wypróżnianie,
  • utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu LDL,
  • wsparcie prawidłowych czynności stawów,
  • wsparcie prawidłowych czynności układu moczowego,
  • wsparcie dla prawidłowej pracy serca i układu krążenia,
  • wzmacnianie naturalnej odporności organizmu,
  • dawka witamin i minerałów potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu

Warto zatem włączyć do swojej diety owoce głogu dla wszelkiej zdrowotności.

Sposób stosowania

Oferowany przez nas produkt nadaje się do bezpośredniego spożycia. Połowę łyżeczki owoców głogu suszonego należy pożyć popijając sporą ilością wody.

Przeciwwskazania: Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników. Zaleca się unikać stosowania głogu suszonego u osób z niedociśnieniem. Warto skonsultować zasadność włączenia tego produktu do swojego jadłospisu z lekarzem.

Przechowywanie: 

Produkt należy przechowywać w zamkniętych opakowaniach (najlepiej szklanych), chroniąc przed światłem, wilgocią i wpływem obcych zapachów i poza zasięgiem dzieci. 

***Zamieszczone opisy produktów mają charakter tylko i wyłącznie informacyjny. Nie zastępują konsultacji z lekarzem i nie mogą być podstawą do stosowania jakichkolwiek wyrobów medycznych, środków farmaceutycznych czy form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestii należy konsultować z lekarzem.

Głów, źródło witamin
Głóg , źródło witaminy

***Zamieszczone opisy produktów mają charakter tylko i wyłącznie informacyjny. Nie zastępują konsultacji z lekarzem i nie mogą być podstawą do stosowania jakichkolwiek wyrobów medycznych, środków farmaceutycznych czy form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestii należy konsultować z lekarzem.

Źródła:

https://www.czytelniamedyczna.pl/3846,glog-crataegus-monogyna-l-crataegus-oxyacantha-l-cenna-roslina-lecznicza.html?fbclid=IwAR3YPN2C8Idl7wvE2zGejvbPQq4TFSj0EvmVjuzxgHRhUxPO6zqS1o0safk
https://www.healthline.com/nutrition/hawthorn-berry-benefits?fbclid=IwAR1a1MJ-r5lpcNHUvmYkyXVvjxSjNcUBJ_pH9Q-9XNR1JmwCwtQTZ4SJc3o#2.-May-have-anti-inflammatory-properties