ENCYKLOPEDIA ZIÓŁ
Substancje czynne jakimi są kurkumina i piperyna wzajemnie się uzupełniają i wzmacniają pozytywne oddziaływanie na organizm.
Kurkuma – inaczej ostryż długi jest niezwykle bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Kurkumina obecna w korzeniu ostryżu długiego jest silnym przeciwutleniaczem o właściwościach przeciwzapalnych. Działanie kurkumy wynika z obecności silnych związków leczniczych nazywanych kurkuminoidami. Kurkumina jest słabo przyswajalna przez organizm, dlatego została wzbogacona o Piperynę, która zwiększa jej wchłanianie nawet o 2000 procent. Piperyna wspomaga oczyszczanie organizmu, przyspiesza trawienie oraz wchłanianie substancji odżywczych. Wpływa korzystnie na przemianę materii, ponadto poprawia krążenie i korzystnie wpływa na układ nerwowy. Działanie piperyny na receptory bólowe powoduje lepsze ukrwienie tkanek, zwiększone wydzielanie soku żołądkowego, poprawę trawienia i zwiększone wydalanie moczu. Piperyna działa stymulująco na wątrobę.
Suszone i zmielone kłącze kurkumy zawiera witaminy z grupy B, takie jak tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy i witamina B6. Ponadto dostarczamy organizmowi witamin E i K. Składniki mineralne, które wchodzą w skład kurkumy to wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód i cynk. Naukowcy twierdzą, że zawarte w kurkumie substancje, takie jak tumeron i BDMC odpowiadają za pobudzanie komórek mózgowych.
Treści zamieszczone na stronie Internetowej mają charakter informacyjny lub reklamowy i nie mogą być traktowane jako forma doradztwa, konsultacji czy rekomendacji oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia, nie mogą zastępować też konsultacji lekarskiej bądź farmaceutycznej. Informacje na temat produktów zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.