Syrop z cebuli wzmacnia odporność

Z Babcinego przepiśnika…

Któż z nas nie zna smaku syropu z cebuli? Na samo wspomnienie pojawia się uśmiech na mej twarzy 🙂 Zarówno Mama jak i Babcia w okresie jesienno-zimowym przygotowywały ten złocisty eliksir.
Zawsze działał na kaszel, katar czy przeziębienie, ale do tej pory nie zastanawiało mnie  dlaczego? Co w nim takiego wyjątkowego? Otóż, syrop z cebuli zawiera wiele witamin i uzupełnia niedobory A, B1, B2, C, PP oraz mikroelementów takich jak: cynk odpowiadający za budowanie odporności przeciwwirusowej, przeciwmiażdżycowy selen, fosfor oraz wapń będących budulcem kości.

Sok z cebuli likwiduje infekcje skórne oraz ułatwia gojenie ran. Przynosi ukojenie po ukąszeniu pszczoły, posiada właściwości grzybobójcze, zawiera związki fitochemiczne oraz kwercetynę zwalczające wolne rodniki a także zapobiegające rozwojowi nowotworów. Działa moczopędnie przez co pomaga w problemach z pęcherzem, usuwa nadmiar wody z organizmu więc doskonale się sprawdzi w takich schorzeniach jak reumatyzm czy artretyzm. Dlaczego jeszcze warto jeść cebulę? Albowiem wyrównuje ciśnienie krwi oraz zapobiega zakrzepom, zmniejsza ryzyko zawału poprawiając krążenie krwi.
Nie wiem jak Wy, ale ja oprócz syropu z cebuli zacznę dodawać jej więcej do sałatek…

Jak zrobić syrop z cebuli?

Potrzebujesz:
słoik lub szklany pojemnik, deskę do krojenia, nóż, 2 duże cebule, miód lub cukier

Przygotowanie:
Cebulę obierz i drobno posiekaj, następnie przełóż do słoika i zalej miodem ( ok. 5-6 łyżek) lub posyp cukrem ( 6-8 łyżek). Słoik przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 6 godzin lub całą noc. Kiedy cebula puści sok, syrop jest gotowy 🙂
Dla dzieci syrop podajemy 2 – 3 razy dziennie.

Przechowywanie: odcedzony, w szklanym pojemniku, w chłodnym miejscu do 14 dni.
Jeżeli Twoje dziecko przyjmuje leki, zapytaj lekarza o podawanie syropu z cebuli.
Oczywiście syrop możesz modyfikować i zwiększać jego działanie dodając czosnek lub
cytrynę.

Pamiętaj aby zawsze dokładnie dobierać składniki i najlepiej znać ich pochodzenie.
Miód – jeżeli musisz podgrzać postaraj się aby rozpuszczał się w temperaturze nie wyższej
niż 36,6st. Wtedy nie straci swoich właściwości.

A Ty? Robisz syrop z cebuli, czy korzystasz z innych domowych przepisów?
Nie zapomnijcie o naszej mieszance na podniesienie odporności – VAHVA – w połączeniu z
syropem z cebuli będzie doskonałą tarczą na wszelkie wirusy i przeziębienia.