Któż z nas nie zna smaku syropu z cebuli? Na samo wspomnienie uśmiech pojawia się na mej twarzy. Zarówno Mama, jak i Babcia w okresie jesienno–zimowym przygotowywały ten złocisty eliksir. Zawsze działał na kaszel, katar czy przeziębienie, ale do tej pory nie zastanawiało mnie dlaczego? Co w nim takiego wyjątkowego? Jakie są właściwości tego naturalnego sposobu na przeziębienie i dlaczego jest on taki skuteczny? Czy warto wracać do źródła i porzucić zdobycze nowoczesnej medycyny na rzecz starych, klasycznych sposobów lub stosować je jako uzupełnienie terapii? Dlaczego powinniśmy czerpać z tego, co daje nam Matka Natura? Odpowiedź jest prosta. Ponieważ to w naturalnych składnikach tkwi największa moc i to właśnie one są przez nas najlepiej przyswajalne. Najlepsze dla człowieka jest to, co najmniej przetworzone – suplementy oraz leki to bardzo często sztuczne produkty.
Bywają poddawane procesom, które tak naprawdę zmniejszają właściwości składników, nawet jeśli producenci zapewniają o stosowaniu ekstraktów z naturalnych składników. W efekcie są one trudno przyswajalne bądź w ogóle nie mogą zostać wykorzystane przez nasze organizmy. Zupełnie inaczej jest z warzywami, owocami i ziołami, które stosowane w formie soków, jak syrop z cebuli, naparów lub maści, potrafią zdziałać cuda, a ich efekty zauważalne są bardzo szybko. W dalszej treści artykuły znajdziesz sprawdzony i tradycyjny przepis, który szczegółowo pokazuje, jak samodzielnie zrobić syrop z cebuli, również taki, z dodatkiem czosnku. Przekonaj się, jakie to proste i wykorzystaj ten naturalny lek. Poznasz też korzyści, płynące ze spożywania tej domowej mikstury, jej działanie na organizm, w tym pozytywny wpływ na drogi oddechowe.
Jak działa syrop z cebuli?
Aromatyczna cebula bardzo często pojawia się w wielu przepisach naszych babć, które dotyczą zarówno dań, jak i zdrowego syropu. W medycynie ludowej wykorzystywana jest również, jako skuteczna pomoc w leczeniu różnych schorzeń, czy ratunek podczas nagłych wypadków takich, jak użądlenie. Skąd tyle właściwości? Otóż syrop z cebuli zawiera wiele witamin i uzupełnia niedobory A, B1, B2, C, PP oraz mikroelementów takich jak: cynk odpowiadający za budowanie odporności przeciwwirusowej, przeciwmiażdżycowy selen, fosfor oraz wapń będących budulcem kości. Sok z cebuli likwiduje infekcje skórne oraz ułatwia gojenie ran. Przynosi ukojenie po ukąszeniu pszczoły, posiada właściwości grzybobójcze, zawiera związki fitochemiczne oraz kwercetynę zwalczające wolne rodniki, a także zapobiegające rozwojowi nowotworów. Działa moczopędnie, przez co pomaga w problemach z pęcherzem, usuwa nadmiar wody z organizmu, więc doskonale się sprawdzi w takich schorzeniach, jak reumatyzm, czy artretyzm. Dlaczego jeszcze warto jeść cebulę? Albowiem wyrównuje ciśnienie krwi oraz zapobiega zakrzepom, zmniejsza ryzyko zawału, poprawiając krążenie krwi.
Nie wiem jak Wy, ale ja oprócz syropu z cebuli zacznę dodawać jej więcej do sałatek…
O właściwościach tego warzywa mówi się wiele, ale to, co interesuje nas najbardziej, to właśnie pomoc, jaką oferuje nam w momencie spadku odporności oraz przeziębienia, które charakteryzuje się bólem gardła albo kaszlem (zarówno suchym, jak i mokrym). Może okazać się pomocna również w przypadku kataru, ale w tym momencie trzeba liczyć się z koniecznością zastosowania soku inaczej, niż zazwyczaj – nie doustnie. By zwalczyć katar, zaleca się namoczenie niewielkiego wacika w syropie i umieszczenie go w nosie. Wystarczy chwila, aby został on wchłonięty przez błonę. Metoda ta najlepiej sprawdza się jednak u osób dorosłych – w przypadku dzieci, najlepiej jest po prostu posmarować okolice nosa. Jeśli chodzi o najmłodszych, a więc niemowlęta, należy skonsultować to z lekarzem prowadzącym.
Podczas kuracji syropem z cebuli kluczowe, jeśli chodzi o skuteczność tego naturalnego leku na przeziębienie, jest stosowanie go w odpowiedniej ilości i konkretnych odstępach czasu. Nie bez znaczenia jest również sam sposób przechowywania soku, aby jak najdłużej zachował on swoje właściwości i nie uległ zepsuciu. Pamiętajcie zatem, że ten wyjątkowy sok zadziała, ale pod warunkiem, że będziecie dawkować go w następującej ilości:
Jak stosować syrop z cebuli?
- dorośli – jedna łyżka 3 razy dziennie,
- dzieci – jedna łyżeczka 2 lub 3 razy dziennie (tu jednak warto poradzić się specjalisty).
Istotne jest, aby syrop z cebuli został szczelnie zamknięty i był trzymany w chłodnym, ale i zaciemnionym miejscu. Najlepiej przechowywać go w lodówce. Tylko takie warunki pozwolą Ci na korzystanie z jego właściwości w pełni, przez około 2 tygodnie. Skuteczność potwierdza wiele osób, ale problem stanowi smak. Cebula jest bardzo specyficzna, w przypadku braku doprawienia, dla niektórych osób nawet trudna do przełknięcia. Na szczęście istnieją różne metody na jego polepszenie oraz przepisy, które znacząco zwiększają szansę na powodzenie w stosowaniu tego leku – szczególnie jeśli chodzi o dzieci. Najlepszą i sprawdzoną metodą jest oczywiście dodanie elementów, które nadadzą słodkości. Może to być na przykład miód, użyty zamiast zwykłego cukru. Bardzo dobrze sprawdza się również cytryna, która efektywnie niweluje przykre odczucia albo imbir, który pomaga zwalczyć stan podgorączkowy i wykazuje działanie przeciwbólowe. Poniżej przedstawiam Wam prosty przepis na syrop z cebuli, który można wzbogacić właśnie o dodatki, które wpłyną pozytywnie na ostateczny smak. Oprócz tego polecam również pokusić się o dodanie czosnku, który jest najlepszym, znanym, naturalnym antybiotykiem. Podobnie jak cebula, wspomaga odporność, ale dodatkowo – bardzo skutecznie zwalcza infekcje, wspomagając pojawienie się przeciwciał walczących z chorobami. Korzystne działanie wywaru związane ze zwalczaniem chorób jest powodem, dla którego warto znieść ten smak. Wbrew pozorom, wcale nie jest on taki zły. Lekko ostry aromat warzywa w połączeniu ze słodyczą cukru czy miodu daje ciekawy efekt. Intensywność syropu można modyfikować, wybierając między dostępnymi gatunkami tej uprawnej rośliny. Prawie każda odmiana ma podobne właściwości, więc nie ma większej różnicy czy będzie to czerwona, czy żółta. Jeżeli chcesz przygotować syrop w łagodniejsze formie, to możesz wybrać cebulę białą albo czosnkową.
Jak zrobić syrop z cebuli?
Potrzebujesz: słoik lub szklany pojemnik, deskę do krojenia, nóż, 2 duże cebule, miód lub cukier
Przygotowanie: Cebulę obierz i drobno posiekaj, następnie przełóż do słoika i zalej miodem ( ok. 5–6 łyżek) lub posyp cukrem ( 6–8 łyżek). Wymieszaj albo delikatnie wstrząśnij tak, żeby składniki się połączyły. Jeśli chcesz dodać czosnek albo cytryny, aby poprawić swoje zdrowie, to wrzuć je razem z warzywem. Słoik przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 6 godzin lub całą noc. Kiedy cebula puści sok, syrop jest gotowy. Dla dzieci syrop podajemy 2 – 3 razy dziennie.
Przechowywanie: odcedzony, w szklanym pojemniku, w chłodnym miejscu do 14 dni. Jeżeli Twoje dziecko przyjmuje leki, zapytaj lekarza o podawanie syropu z cebuli. Oczywiście syrop możesz modyfikować i zwiększać jego działanie dodając czosnek lub cytrynę.
Pamiętaj, aby zawsze dokładnie dobierać składniki i najlepiej poznać ich pochodzenie. Miód – jeżeli musisz podgrzać, postaraj się, aby rozpuszczał się w temperaturze nie wyższej, niż 36,6st. Wtedy nie straci swoich właściwości.
To przepis tradycyjny, do wykonania w słoiku, ale to nie jedyna możliwość. Okazuje się, że można z powodzeniem zrobić go również w inny sposób, na przykład w malakserze, w sokowirówce czy wyciskarce. Nowoczesne urządzenia mogą być bardzo pomocne, przyspieszając przygotowanie poszczególnych składników oraz połączenie ich ze sobą.
Oto przykład przepisu na syrop z cebuli z sokowirówki:
- Cebulę należy obrać, pokroić i umieścić w sokowirówce.
- Następnie, w misce łączymy sok z wytłokami. Dodajemy 2 lub 1 łyżkę cukru, który może być też zastąpiony przez miód i ugniatamy.
- Ostatni etap to przełożenie całości do słoika i odczekanie, aż sok zbierze się na dnie. Proste!
Jak zrobić sok z cebuli w malakserze?
- Obieramy cebulę i miksujemy ją w malakserze, który wyposażony jest w nóż.
- Następnie dodajemy miód albo 2 lub 1 łyżkę cukru.
- Tak przygotowaną masę należy odstawić na 30 minut, a następnie włożyć do gazy i mocno odcisnąć. Gotowe!
Najprościej jest jednak wykorzystać wyciskarkę. Wystarczy wycisnąć sok i doprawić go do smaku! Aby nie stracił właściwości odżywczych, najlepiej jest ustawić na urządzeniu niskie obroty. A Ty? Robisz syrop z cebuli, czy korzystasz z innych domowych przepisów? Nie zapomnij o naszej mieszance na podniesienie odporności – VAHVA – w połączeniu z syropem z cebuli, będzie doskonałą tarczą na wszelkie wirusy i przeziębienia. Koniecznie przekonaj się, jak działa i sprawdź efekty na własnej skórze! Bardzo szybko zauważysz korzyści i nie będziesz wyobrażać sobie życia bez tego wspaniałego, naturalnego leku!