Już od czasów starożytnych wątroba jest uznawana za jeden z najważniejszych organów w ciele człowieka. Na pewno jest jednym z najcięższych, ponieważ średnio waży aż półtora kilograma. Jest wyjątkowa również ze względu na swoją zdolność do samoregeneracji. Jakie funkcje pełni wątroba i jakie są jej najczęstsze dolegliwości? Jak się przed nimi uchronić w sposób naturalny, sięgając po odpowiednie zioła na wątrobę? Odpowiedzi na te pytania znajdują się poniżej.

Wątroba – nasz wewnętrzny strażnik

Wiadomo, że wątroba pełni kluczowe funkcje w ciele człowieka, w tym:

  • magazynuje a przede wszystkim oczyszcza krew z wszelkich niechcianych składników takich jak toksyny, dodatki chemiczne w pożywieniu, a także produktów powstałych w wyniku przyjmowania leków;
  • gromadzi i reguluje wchłanianie wielu składników odżywczych, w tym witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a także witaminy B12 oraz żelaza;
  • reguluje poziom cukru we krwi;
  • produkuje enzymów trawiennych, cholesterolu oraz żółci.

Ze względu na tak szeroki zakres funkcji tego organu, wszelkie schorzenia mogą wpływać na stan całego organizmu. Osoby, które chcą zachować zdrowie na długie lata, muszą koniecznie stosować się do zaleceń profilaktycznych.

Co najbardziej szkodzi wątrobie?

Zdrowa wątroba wykonuje wszystkie powyższe zadania w bardzo efektywny sposób. Niestety dzisiejszy tryb życia prowadzą do zwyrodnień tego organu. Najbardziej szkodliwe czynniki to:

  • nieodpowiednia dieta – spożywanie produktów wysoce przetworzonych, zawierających liczne szkodliwe substancje, w tym konserwanty i ulepszacze, a także nadmiar tłuszczu i białka;
  • nadużywanie alkoholu – nadmiernie spożywanie napojów wyskokowych naraża wątrobę na otłuszczenie, przez co nie może wykonywać swoich podstawowych funkcji;
  • nadmierne stosowanie lekarstw – w pewnym momencie wątroba przestaje radzić sobie z usuwaniem szkodliwych składników zawartych w środkach farmakologicznych, przez co zaczynają one kumulować się w organizmie.

Oprócz całkowitego wykluczenia lub ograniczenia powyższych czynników, warto również zacząć stosować środki, które sprzyjają dobremu stanowi tego organu.

Co sprzyja zdrowiu wątroby?

Zdrowa wątroba zależy przede wszystkim od odpowiedniej diety. Najważniejsze zalecenia to:

  • zwiększenie ilości warzyw w diecie, w szczególności takich jak buraki, marchew, dynia, seler, pietruszka, rzodkiew oraz zielonych warzyw liściastych, do tego poleca się spożywanie przeciwzapalnego czosnku, a także kwaśnych owoców, które stymulują wydzielanie soków trawiennych;
  • zamiana produktów przetworzonych na te najbardziej naturalne, czyli rezygnacja z białego chleba na rzecz pełnoziarnistego, to samo dotyczy ryżu i makaronu;
  • częste sięganie po produkty kiszone, które przyśpieszają procesy trawienne;
  • uwzględnienie w diecie ziół polepszających pracę wątroby.

Do tego należy pamiętać o eliminacji nawyków żywieniowych takich jak:

  • jedzenie tłustych produktów odzwierzęcych, w szczególności wędlin i przetworów;
  • spożywanie smażonych, ciężkostrawnych potraw;
  • stosowanie nadmiernej ilości ostrych przypraw oraz potraw marynowanych na bazie octu;
  • przejadanie się, zwłaszcza jedzenie zbyt dużych i zbyt późnych kolacji, co uniemożliwia wątrobie właściwą regenerację;
  • jedzenie zbyt dużej ilości składników z pewnej grupy spożywczej, w szczególności tłuszczy i białka.

Najczęstsze schorzenia wątroby

Choroby wątroby pojawiają się nie tylko w wyniku stosowania nieodpowiedniej diety, ale również z powodu kontaktu z wirusami, toksynami, a także szkodliwymi elementami takimi jak metale ciężkie czy pleśń. Te wszystkie szkodliwe czynniki mogą doprowadzić do wystąpienia następujących problemów:

  • alkoholowe lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby – pod wpływem nieodpowiedniej diety lub nadużywania alkoholu dochodzi do powiększenia się błony otrzewnowej, w której znajduje się wątroba, przez co wydajność tego narządu znacznie się obniża;
  • wirusowe zapalenie wątroby – choroba zakaźna, która może przybierać postać typu A, B, C, D, E lub G w zależności od tego, jaki wirus jest odpowiedzialny za jej wywołanie, z czego trzy pierwsze są najczęściej występującymi w Polsce;
  • polekowe uszkodzenie wątroby – stosowanie nieodpowiednich, szkodliwie działających dla wątroby leków prowadzi do jej niewydolności lub przewlekłego zapalenia – w takim wypadku należy natychmiast przerwać terapię.

Zioło numer jeden – ostropest plamisty

Ta roślina jest zdecydowanym faworytem w walce o dobry stan wątroby. Zawiera sylimarynę, która wzmacnia błony śluzowe tego narządu, jednocześnie chroniąc go przed toksynami. Do tego wspomaga naturalne procesy regeneracyjne wątroby. Przyczynia się również do oczyszczenia całego organizmu. Ostropest przyśpiesza trawienie oraz obniża cholesterol. Do tego reguluje pracę pęcherzyka żółciowego. Ziele jest także źródłem antyoksydantów, które chronią przed powstawaniem nowotworu. Stosowanie ostropestu plamistego poleca się w szczególności przy stłuszczeniu, a nawet marskości wątroby, a także zatruciu i żółtaczce, jako że zapobiega stanom zapalnym o nasilonym charakterze.

Zioło numer dwa – mniszek lekarski

To ziele o kwiatach w charakterystycznym żółtym kolorze odznacza się właściwościami oczyszczającymi. Pomaga wątrobie szybko i skutecznie pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń, a także tego przyśpiesza procesy trawienne. Polepsza wydzielanie żółci, od której zależy właściwa synteza tłuszczów. Dlatego zaleca się stosować mniszek lekarski, jeśli problemy z wątrobą są spowodowane dietą obfitującą w tłuste produkty. Działa także przeciwzapalnie, co sprawia, że doskonale sprawdza się przy zapaleniu wirusowym. Niektóre badania wykazują również na przeciwnowotworowe działanie tego zioła.

Zioło numer trzy – karczoch zwyczajny

Karczoch zwyczajny odznacza się szeregiem właściwości, które są niezwykle korzystne dla wątroby – polepsza wydalanie żółci, ma działanie rozkurczowe, a także oczyszczające. Poleca się go osobom mającym problem z właściwym poziomem cukru we krwi, jako że reguluje stężenie glukozy. Do tego pozwala obniżyć poziom cholesterolu i przyśpiesza proces oczyszczania organizmu. Picie wywaru z karczocha może prowadzić do delikatnego przeczyszczenia, dlatego świetnie sprawdza się u osób, które cierpią na zaparcia. Doskonale nadaje się w szczególności do regeneracji wątroby po przebytym schorzeniu. Poza tym przypisuje mu się właściwości odchudzające.

Zioło numer cztery – dziurawiec

W rankingu czterech najlepszych ziół na wątrobę nie mogło zabraknąć również dziurawca. Stanowi źródło składników działających antybakteryjnie i przeciwzapalnie, w tym garbników oraz antyoksydantów. Zawiera również flawonoidy, które sprzyjają rozkurczaniu mięśni, a tym samym poprawiają przepływ żółci. Picie naparu z dziurawca zaleca się zatem w przypadku stałego problemu z wytwarzaniem tej wydzieliny, a także w razie okresowych problemów z trawieniem. Poza tym dziurawiec jest uważany za naturalny antydepresant, dlatego przyda się osobom, które cierpią na częste obniżenie nastrojów.

Wiele ziół w jednym preparacie

Ze względu na to, że zioła na wątrobę są tak liczne, warto zdecydować się na specjalnie opracowane mieszanki. Jedną z szeroko rekomendowanych jest naturalna mieszanka ziołowa Regeneris, jaką można nabyć w ofercie naszego sklepu. W składzie znajdują się same organiczne składniki, których działanie zostało potwierdzone naukowo. Wszystkie z nich zostały dobrane w ten sposób, aby razem jak najlepiej oddziaływały na wątrobę. Mieszanka zawiera między innymi liście pokrzywy i mięty, kwiat nagietka i kocanki, a także ziele rdestu ptasiego, bylicy i szanty. Stosowanie ziół jest niezwykle proste – wystarczy dwa razy dziennie zaparzyć je, a następnie wypić na pół godziny przed posiłkiem albo dwie godziny po nim.

Jak wybierać zioła?

Żeby mieć pewność co do tego, że zioła na wątrobę rzeczywiście działają, warto wybrać produkty o pewnym pochodzeniu. Do takich należą rośliny z upraw ekologicznych lub organicznych. Są one nie tylko bardziej skuteczne, ale również bezpieczniejsze dla zdrowia. Już teraz znajdziesz je w naszej ofercie.