Encyklopedia Ziół

Gotu kola – Centella asiatica

Gotu kola - Centella asiatica   Gotu kola, czyli Centella asiatica, to wieloletnia roślina występująca w tropikalnych i subtropikalnych regionach świata. Rośnie w Indiach, Chinach, Malezji, Indonezji, na Madagaskarze, Sri Lance oraz w południowej i środkowej części Afryki, Australii oraz Południowej i Środkowej Ameryce. Gotu kola -  właściwości    Zioła gotu kola słyną z niezwykłego działania prozdrowotnego, szczególnie w k...
Czytaj dalej
Encyklopedia Ziół

CZERWONA HERBATA – Rooibos tea

CZERWONA HERBATA - Rooibos tea Czerwona herbata to herbata ziołowa, pochodzi ze sfermentowanych liści krzewu Aspalathus linearis. Często porównywana jest do herbaty hibiskusowej i yerby mate. Jej smak porównywany jest do nuty karmelu oraz wanilii. Czerwona herbata - zastosowanie Czerwona herbata nie dość, że ma znakomity smak, to jeszcze pomaga zachować zdrowie. Zawiera niezbędne minerały żelazo, wapń , cynk, magnez i kwas alfa-hyd...
Czytaj dalej
Encyklopedia Ziół

KWIAT CZARNY BEZ 

KWIAT CZARNY BEZ  Czarny Bez - łac. Sambucus nigra- to pospolita w Polsce roślina, występuje w postaci krzewu bądź drzewa o niedużej wysokości. Jest znana i wykorzystywana od wielu lat ze względu na swoje cenne właściwości. Zarówno kwiat jaki owoce czarnego bzu wykorzystywany jest w medycynie domowej. Owoce czarnego bzu idealnie się sprawdzą jako sok skutecznie obniżający wysokie ciśnienie tętnicze.Jednak to nie jedyne możliwości jakie daje ...
Czytaj dalej
Encyklopedia Ziół

Liść babki lancetowatej Plantaginis lanceolate folium

Liść babki lancetowatej Plantaginis lanceolate folium Chyba każdy urodzony w latach 70-80 wie jak wygląda babka lancetowata oraz przykładał ją nie jeden raz na stłuczone lub zdarte kolano.Mimo że  uważana jest za chwast, babka ma jadalne liście oraz nasiona. Składniki czynne babki lancetowatej: związki glikozydów irydoidowych  (aukubinę, katalpol),  związki śluzowe,  fenolokwasy,  garbniki,  flawonoidy ( 7-glukozyd apigeniny, luteolinę...
Czytaj dalej
Encyklopedia Ziół

Bodziszek cuchnący – Geranium robertianum Linne 

Bodziszek cuchnący Geranium robertianum Linne  Bodziszek cuchnący to roślina dwuletnia, dorastająca do 50 cm wys., przy roztarciu wydziela silny, specyficzny zapach. Pospolicie rośnie w lasach, zaroślach, przy drogach śródleśnych, czas jej kwitnienia przypada od maja do października. W Polsce bodziszek cuchnący znany jest również pod nazwami: pychawiec, bociani nosek, Żurawie noski, nosek chrościelowy. Bodziszek cuchnący od wieków znajd...
Czytaj dalej
Encyklopedia Ziół

Andrographis paniculata

Brodziuszka wiechowata (Andrographis paniculata) – właściwości i zastosowanie Andrographis paniculata to roślina wywodząca się z Azji Południowej – Indii oraz Sri Lanki. Ze względu na wyjątkowe składniki aktywne często wykorzystywana jest w ziołolecznictwie.  Andrographis paniculata Brodziuszka wiechowata (Andrographis paniculata) jest jednoroczną rośliną zaliczaną do rodziny akantowatych (Acanthaceae). Występuje głównie na obszarach subtrop...
Czytaj dalej
Aktualności

Olej z wiesiołka – miło Cię zaskoczy…

Wiesiołek, możemy go spotkać na łące lub nieużytkach rolnych. Często wykorzystywany w ziołolecznictwie, farmacji oraz kosmetologii. Z nasion kwiatów wiesiołka tłoczony jest olej, skrywający w sobie niesamowite właściwości. Wykazuje działanie wielokierunkowe, wykorzystywany jest między innymi w leczeniu chorób skóry, niepłodności, w walce z nadwagą, wzmacnia odporność oraz obniża cholesterol. To z całą pewnością najlepszy przyjaciel każdej kobiety...
Czytaj dalej
Naturalne porady

Cynk – dlaczego warto

Cynk – dlaczego warto. Składniki mineralne są niezbędne do zapewnienia prawidłowego rozwoju organizmów roślinnych i zwierzęcych. Jednym z tych mikroelementów jest cynk, który spełnia istotną rolę dla człowieka, albowiem obecny jest w wielu enzymach, tj. polimerazy DNA i RNA, wpływa na syntezę białek, hormonów i krwinek czerwonych, prawidłowe funkcjonowanie skóry i błon śluzowych. Do organizmu cynk dostarczamy głównie z pożywieniem, zarówno pochod...
Czytaj dalej
Zdrowie

Brzydki zapach z ust – skąd się bierze i jak sobie z nim poradzić?

W USA halitoza została oficjalnie zaklasyfikowana jako choroba. W Polsce nieprzyjemny zapach z ust bywa nieco bagatelizowany i uznawany za przypadłość związaną z niewłaściwą higieną. Często jednak bezpośrednie przyczyny tkwią wcale nie w nieodpowiedniej pielęgnacji jamy ustnej. Problem ten znacznie utrudnia życie i codzienne kontakty z innymi, potrafi przysporzyć wiele stresu, a nawet prowadzić do depresji. Warto więc poznać jego podłoże i go pok...
Czytaj dalej
Naturalne porady

Cztery najlepsze zioła na wątrobę

Już od czasów starożytnych wątroba jest uznawana za jeden z najważniejszych organów w ciele człowieka. Na pewno jest jednym z najcięższych, ponieważ średnio waży aż półtora kilograma. Jest wyjątkowa również ze względu na swoją zdolność do samoregeneracji. Jakie funkcje pełni wątroba i jakie są jej najczęstsze dolegliwości? Jak się przed nimi uchronić w sposób naturalny, sięgając po odpowiednie zioła na wątrobę? Odpowiedzi na te pytania znajdują s...
Czytaj dalej