Cynk – dlaczego warto

Cynk – dlaczego warto.

Składniki mineralne są niezbędne do zapewnienia prawidłowego rozwoju organizmów roślinnych i zwierzęcych. Jednym z tych mikroelementów jest cynk, który spełnia istotną rolę dla człowieka, albowiem obecny jest w wielu enzymach, tj. polimerazy DNA i RNA, wpływa na syntezę białek, hormonów i krwinek czerwonych, prawidłowe funkcjonowanie skóry i błon śluzowych. Do organizmu cynk dostarczamy głównie z pożywieniem, zarówno pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, w mniejszym stopniu przez układ oddechowy oraz skórę.

Zapotrzebowanie dzienne na cynk u osoby dorosłej.

Zapotrzebowanie dzienne wg Instytutu Żywienia i Żywności dla kobiet wynosi 10–13 mg, dla mężczyzn 14–16 mg na dobę. Wchłanianie cynku odbywa się głównie w jelicie cienkim i w mniejszym stopniu w jelicie grubym oraz żołądku, jest zależne nie tylko od zawartości jego w pożywieniu, ale także innych czynników, które mogą utrudniać jego przyswajanie (m.in. zanieczyszczenie środowiska, stres, zła dieta, żywność przetworzona, używki, duży wysiłek fizyczny, odchudzanie, weganizm).


Cynk, a układ odpornościowy.

Cynk hamuje proces zaniku grasicy oraz wpływa na prawidłowe działanie układu odpornościowego. Zastosowany przy przeziębieniu i grypie łagodzi objawy stanu zapalnego oskrzeli oraz płuc. Ze względu na wpływ na układ odpornościowy pierwiastek ten powinien być stosowany zwłaszcza u osób starszych lub zagrożonych ogólnym zakażeniem.

Zbawienne działanie cynku.

Wykazano również niższe stężenie cynku we krwi chorych na depresję w porównaniu do zdrowych osób, a także wpływ na nasilenie objawów chorobowych. Stwierdzona antydepresyjna aktywność cynku wskazuje na możliwość zastosowania go w terapii depresji. Jony cynku są niezbędne do biosyntezy insuliny, znajdują się one w komórkach β trzustki, w postaci kompleksów z łańcuchami polipeptydowymi i ułatwiają w zależności od zapotrzebowania uwalnianie insuliny. Niedobór cynku powoduje wzrost tolerancji na glukozę oraz zmiany w gospodarce hormonalnej. Zatem odczuwanie np. słodkiego smaku jest zależne od poziomu cynku. Cynk stanowi ważny składnik
systemu antyoksydacyjnego organizmu, chroniącego go przed działaniem wolnych rodników. Jest pierwiastkiem niezbędnym do utrzymania zdrowej skóry. Jego niedobór osłabia czynność układu immunologicznego skóry, co prowadzi do alergii i wystąpienia dermatoz. Przyśpiesza gojenie się ran i zwiększa odporność na zakażenia. Bierze udział w przetwarzaniu kwasów tłuszczowych, przez co ma wpływ na proces regeneracji skóry. Wpływa na metabolizm kolagenu, odpowiada za wzrost włosów, paznokci. Dlatego dbajmy o prawidłowy poziom cynku.


*Powyższy artykuł nie jest poradą lekarską, suplementację oraz
niedobory należy określić z lekarzem pierwszego kontaktu.

Żródło: Cynk – pierwiastek zdrowia; Katedra i Zakład Technologii Postaci Leku,
Uniwersytet Medyczny, Wrocław 2014r. Opublikowano na łamach: ptfarm.pl

Oceń

Średnia 5 / 5. Głosy: 2